Jannica Aringskog med shetlandsponnyn Levita


Majken 3 år med Levita

Kul-tur med Levita i Nedregården
Vi rider eller åker häst & vagn på Kyrkvägen. Det är samma väg som man förr i tiden åkte häst och vagn till kyrkan.
Växtkraft har öppet året om.
För direktkontakt gällande hästbokningar och besök, mm
Ring eller sms:a 070-592 88 78

Levita, shetlandsponny, 28 år i år.

Växtkraft har använt Levita som gårdshäst - eller liten brukshäst - i tio år nu. Levita kan dra harv i åkern. Hon kan dra små stockar och sly som vi röjer undan i dikeskanterna. Hästen kan dra hem sitt eget hö, som vi slår med lie och hässjar på gärdena. Hon drar gödsel och andra transporter av olika slag på sin kärra.
Levita jobbar precis som hästarna gjorde förr.

Jannica, mormor Birgitta och Majken på tur med Levita

Shetlandsponnyn Igor på bete

Shetlandsponnyn (Equus caballus (ca 110 cm)) är en av världens minsta hästraser och kommer ursprungligen från Shetlandsöarna utanför Skottland. Shetlandsponnyns ursprung är relativt okänt. Dess egentliga hemland är de klippiga och karga Shetlandsöarna som ligger vid gränsen mellan Atlanten och Nordsjön, norr om Skottland. Fram till 1800-talet var rasen fri från inblandning av andra hästraser.

I förhållande till sin storlek är den världens starkaste häst och kan dra upp till 1500 kilo. Shetlandsponnyn användes först inom jordbruket och till körning, packning och transport.
1847 blev det förbjudet för kvinnor och barn att arbeta i kolgruvorna i Storbritannien och då användes den lilla och starka shetlandsponnyn till att dra de tunga vagnarna där. Det var ett mycket hårt jobb och man avlade fram en tyngre, kraftigare variant av rasen för att arbeta i gruvorna. Då Shetlandsponnyn är en lättfödd, smart och mycket sund ponny med ett lätthanterligt, men något egensinnigt temperament, så passar de bra som barnponny.

Källor och referenser
  • Wikipedia
  • minhast.se