Växtkraft i Nedregården kan du just nu köpa denna otroligt goda doldis till en kostnad av 30 kr/kg!
Jordärtskockan kan kombineras till det mesta och smakar mycket gott. Här nedan bjuder vi på några olika recept på hur du kan tillaga och använda jordärtskockan i din matlagning.

Jordärtskockan, är en art i familjen korgblommiga växter. Den är en flerårig ört med ursprung i Nordamerika. Den odlas i tempererade trakter för sina knölars skull, vilka används som en rotgrönsak. Jordärtskockan är en slags solros, ur samma släkte som vanlig solros.

  • Vetenskapligt namn: Helianthus tuberosus
  • Art: Jordärtskocka, H. toberosus
  • Familj: Solrossläktet (Helianthus annuus), korgblommiga växter, Asteraceae
  • Klass: Trikolpater, Eudicotyledonae
  • Näringsvärde per 100g = kalorier (kcal) 72


Rostad jordärtskocka – som tillbehör till det mesta

Byt ut potatisen och prova rostad jordärtskocka. Det kan bli din garanterat nya favorit.

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader. Skala skockorna. Skär dem i mindre bitar och pensla med olja. Bred ut dem på en ugnsplåt och strö över vanligt salt eller flingsalt.
  • Rosta i ugnen i ungefär 15-20 minuter tills de är mjuka och har fått lite färg.

Tips! Här kan du välja att skära dem i lite större bitar eller att skära dem i små tunna skivor och lägga ut dem separerat från varandra på plåten. Väljer du det senare blir de superkrispiga och passar i salladen eller som snacks!



Gratäng på jordärtskocka och västerbottenost

Ingredienser:

  • 6 små portioner
  • 1 kg jordärtskockor
  • 1 st gul lök, stor
  • salt och svartpeppar
  • 3 dl västerbottensost, grovriven
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 dl standardmjölk

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 225 grader. Skala jordärtskockorna och skär dem i skivor. Skala löken och skär den i tunna ringar.
  • Varva lök och jordärtskockor med salt, svartpeppar och grovriven västerbottensost i en ugnsfast form.
  • Slå över grädde och mjölk och toppa med ytterligare lite västerbottensost. Sätt in i mitten av ugnen och baka tills jordärtskockorna känns mjuka och gratängen har en fin färg.
  •  Serveras gärna med en god sallad.




Krämig jordärtskockssoppa

Jordärtskocka med sin milda, nötiga smak blir en len soppa tillsammans med syrad grädde. Spara en jordärtskocka och gör krispiga chips att toppa med.

Ingredienser:

  • 500 g jordärtskockor
  • Smör eller rapsolja
  • ½ tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 8 dl vatten
  • 3 dl syrad grädde 30 %
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ dl hackad färsk gräslök

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°.
  • Tvätta och skiva en av jordärtskockorna tunt, gärna på mandolin. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper.
  • Ringla över smör-&rapsolja på skivorna. Rör om och tillaga i mitten av ugnen 8-10 min tills chipsen fått fin färg. Salta.
  • Skala och skär resten av jordärtskockorna i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull.
  • Tillsätt jordärtskockor, vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock ca 15 min eller tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät.
  • Häll tillbaka soppan i kastrullen och tillsätt grädden. Koka upp och smaka av med peppar. Toppa soppan med chipsen och gräslök.




Jordärtskockssoppa

Här får du ett recept på en mustig och god soppa i vintertider.
Servera gärna med krispiga rostade jordärtsskockor eller något gott bröd.

Ingredienser:

  • 500 g jordärtskockor
  • 3 potatisar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 ½ dl vitt vin eller matlagningsvin
  •  0,5 l vatten
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 dl vispgrädde
  • valfri mängd salt och peppar
  • valfri färsk krydda till garnering, beroende på säsong

Gör så här:

  • Börja med att skala jordärtskockorna och potatisen och skär dem i bitar.
  • Finhacka eller pressa vitlöken.
  • Fräs ingredienserna i smör i en kastrull.
  • Häll på vinet och låt hela kalaset koka ihop i någon minut.
  • Häll sedan i vatten och lägg i buljongtärningarna. Rör om och låt koka i 15 minuter.
  • Mixa soppan med en mixerstav eller i en blender/matberedare. Rör i grädden och värm lite till.
  • Smaka av med salt och peppar.




Jordärtskockspuré med äpplen, fläsk och höstkantareller

Ingredienser:

  • Jordärtskockor 600 g
  • Mjölig potatis 400 g
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 3 dl ekologisk mjölk
  • 1 färsk rosmarinkvist
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 g rimmat sidfläsk
  • 150 g höstkantareller
  • 8 steklökar
  • 3-4 röda äpplen (gärna svenska)
  • 2 tsk rårörsocker
  • 100 g smör (gärna ekologiskt)
  • Färsk timjan

Gör så här:

  • Skala och skär jordärtskockor och potatis i bitar och skala vitlöken.
  • Koka dem mjuka på svag värme i mjölken tillsammans med rosmarin. Mixa med vinäger till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar.
  • Skär fläsket i tärningar. Stek fläsk och kantareller knaprigt och ställ åt sidan.
  • Skala lökarna och dela dem på mitten, skär äpplena i klyftor. Fräs lök och äpple i lite smör. Strö över socker och rör om.
  • Bryn smöret.
  • Servera krämen med fläsk och kantareller, samt äppelfräs och timjan. Ringla över det brynta smöret.


Källor och referenser

  • Wikepedia
  • ICA
  • Arla
  • Mitt Kök